Η καλή περιποίηση είναι κάτι περισσότερο από το να έχεις απλώς ένα όμορφο κατοικίδιο. Αντιμετωπίζετε επίσης πιθανές καταστάσεις υγείας, λέει η Bernadine Cruz, DVM, κτηνίατρος στο Laguna Hills Animal Hospital στο Laguna Hills της Καλιφόρνια. Δείτε πώς να φροντίζετε το κατοικίδιο ζώο σας πριν εμφανιστούν προβλήματα.

Γούνα. Βουρτσίστε τη γάτα ή τον σκύλο σας πολλές φορές την εβδομάδα, λέει ο Κρουζ, ακόμα κι αν έχει κοντά μαλλιά. Αυτό θα μειώσει τις τριχόμπαλες, τις οποίες οι γάτες σχεδόν πάντα κάνουν εμετό ή τις αποβάλλουν στο κουτί απορριμμάτων. Μερικές φορές, ωστόσο, μια σοβαρή τριχοφυΐα μπορεί να προκαλέσει μπλοκάρισμα του στομάχου ή του εντέρου. Οι τριχόμπαλες δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα για τους σκύλους, αλλά συμβαίνουν.

Μάτια και αυτιά. Όταν το κατοικίδιό σας σας κοιτάζει με λατρευτικά μάτια, θα πρέπει να είναι “ωραία και καθαρά, και λαμπερά και υγρά”, λέει ο Cruz. Ενημερώστε τον κτηνίατρό σας εάν δείτε ερυθρότητα ή ερεθισμό ή θολά μάτια.

Τα αυτιά χρειάζονται επίσης τακτικούς ελέγχους. Μια φορά την εβδομάδα, «γυρίστε τα αυτιά, ρίξτε μια ματιά, ρίξτε μια μύρια», λέει ο Κρουζ. «Δεν πρέπει να μυρίζουν σαν τίποτα. πρόβλημα.”

Για να αποτρέψετε λοιμώξεις και άλλες επιπλοκές, δοκιμάστε υγρά ωτοασπίδες σχεδιασμένα για κατοικίδια. Απλώς γεμίστε τον ακουστικό πόρο με το καθαριστικό, κάντε μασάζ στη βάση του αυτιού, αφήστε το κατοικίδιο ζώο σας να τινάξει το υγρό και σκουπίστε την περίσσεια.

Νύχια. Τα ενεργά σκυλιά που φθείρουν τα νύχια τους μπορεί να μην χρειάζονται κόψιμο των νυχιών, αλλά οι γάτες και οι σκύλοι εσωτερικού χώρου συνήθως χρειάζονται, λέει ο Κρουζ. Τα μακριά νύχια, συμπεριλαμβανομένων των νυχιών δροσιάς στο εσωτερικό πόδι, μπορούν να αναπτυχθούν σε μαξιλαράκια και δέρμα, προκαλώντας πόνο και μόλυνση. Ο σκύλος περικοπής καρφώνει μια λωρίδα κάθε φορά για να αποφύγει να κόψει γρήγορα, την περιοχή μέσα στο νύχι που περιέχει αιμοφόρα αγγεία. Εάν κόψετε τη γρήγορη, στυπτική σκόνη θα σταματήσει να αιμορραγεί. Εάν το κούρεμα σας εκφοβίζει, επισκεφτείτε έναν κομμωτήριο σκύλων ή κτηνίατρο.